fbpx

HARDENBERG 0523-261683 | ENSCHEDE 053-4317554

Langer zelfstandig thuis wonen

Langer zelfstandig thuis wonen

In 2017 moeten gemeenten, woningcorporaties en de vrije markt het mogelijk maken voor ouderen om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen.
Echter wordt, in eerste instantie, van de ouderen verwacht dat zij zelf zorgdragen voor benodigde aanpassingen.

In 2017 groeit het aantal ouderen dat zowel vitaal- als kapitaal- krachtig is. Het merendeel van deze groep beschikt over een eigen huis met hoge meerwaarde, terwijl het aantal verhuizingen afneemt en verhuizen uit voorzorg naar een aangepaste woning weinig voor komt. Op deze veranderingen wordt door zorgverleners, fabrikanten en installateurs ingespeeld.

Volgens een manager bij Thuiscomfort zijn er zeven trends te signaleren die langer zelfstandig thuis wonen bevestigen:

1.     Het slimme huis
Niet alleen de jonge generatie, ook ouderen ondervinden steeds meer het gemak van moderne technologieën; huishoudelijke apparaten die op afstand te bedienen zijn en beschikken over zelflerende functies maken het leven een stuk comfortabeler. Tegelijkertijd bieden ze zekerheid, doordat het in noodsituaties mogelijk is snel en gemakkelijk contact te maken met zorgverleners.

2.     Energiezuinig wonen als pensioenvoorziening
Momenteel lijkt “duurzaamheid”, in het kader van milieubewustzijn, een belangrijk criterium in het leven van veel personen. Energiekosten verminderen waardoor ook de totale vaste kosten voor bewoners lager worden.
Door bijvoorbeeld zonnepanelen, ledverlichting en/of warmteterugwinning toe te passen, regenwater te hergebruiken, een warmtepomp te installeren of een groendak te gebruiken, is het voor veel ouderen een aantrekkelijk vooruitzicht om langer in hetzelfde huis te kunnen wonen.

3.     Hygiënisch sanitair
In het kader van het oplopen van bacteriële ziektes, neemt het belang van optimale hygiëne toe met de leeftijd.
Ook bij Thuiscomfort is een stijging in het aantal hygiënische sanitaire voorzieningen gesignaleerd: steeds vaker worden randloze- toiletpotten en antibacteriële wastafels, douches en douches aangeschaft. Al deze voorzieningen zorgen met 99,9% voor vermindering van bacteriegroei.

4.     Bad eruit, inloopdouche erin
Wanneer een kind van 10 valt, of een oudere van 75 jaar, maakt dit een groot verschil; 10% van het aantal ouderen dat per jaar 1 keer valt, houdt een serieuze verwonding (breuk, kneuzing, letsel) over aan de valpartij.
Een val in de badkuip, door een gladde vloer of te hoge opstap, kan gemakkelijk worden voorkomen door deze te vervangen door een inloopdouche. Deze beschikken over een lage instap, anti- slipvloer en eventueel een douchezitje.

5.     Vertrouwde service
Tegenwoordig gebeuren veel activiteiten online, ook als het gaat om oplossingen voor zelfstandig thuis wonen. Online kunnen verschillende aanbieders en oplossingen gemakkelijk met elkaar worden vergeleken. Toch blijkt dat ouderen veel waarde hechten aan vertrouwde service zoals zij die van oudsher kennen: iemand die zich kan verplaatsen in hun situatie, genoeg tijd voor ze heeft en deskundig advies geeft. Daarbij gaat de voorkeur meestal uit naar een specialist uit eigen buurt.

6.     Passend design
Voor jongeren speelt vormgeving van producten en dergelijke een andere rol dan voor ouderen. Voor hen is van belang dat een oplossing past bij het interieur en niet te veel opvalt.
Anders dan voorheen, spelen fabrikanten hier steeds beter op in; veel aanpassingen worden mooi vormgegeven en zijn nog nauwelijks zichtbaar.

7.     Zorg op afstand
Momenteel is de komst van sensorsystemen een belangrijke trend in het bieden van zorg op afstand; met behulp van slimme sensoren wordt het leefpatroon van een zelfstandig- wonend persoon gemeten, geanalyseerd en opgeslagen. Wanneer zich een verandering in het patroon voordoet, door bijvoorbeeld een val, waarschuwt het systeem een zorgverlener. (Via Nouhuys, 2016)

 

 

 

 

 

Vestiging Hardenberg

 • Handelsstraat 40
  7772TR Hardenberg
 • Postbus 147
  7770AC Hardenberg
 • T: 0523-261683
  F: 0523-260683
 • E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Vestiging Enschede

 • Josink Hofweg 20
  7545 PP Enschede
 • T: 053-4317554
 • E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij werken in de volgende sectoren: